“Er moet extra geld komen voor islamconsulenten in de gevangenissen”

le samedi 16 janvier 2016 10:09 Nieuwsblad

De 27 islamconsulenten die Geens vandaag voorziet om gevangenen weg te houden van het radicale pad, zullen volgens zijn partijgenoot en Kamerlid Veli Yüksel helemaal niet volstaan om alle ­risicogevallen te bereiken. “Uit België zijn vandaag 520 Syriëstrijders vertrokken”, zegt Yüksel. “Dat zijn er niet veel minder dan uit het Verenigd Koninkrijk (750). Maar daar beschikken ze wel over 350 islamconsulenten.” Van de ongeveer 11.000 gevangenen in ons land, zijn er zo'n 4.000 moslims. “Als we willen vermijden dat de gevangenissen kweekvijvers worden voor terroristen, dan moeten we meer en goed opgeleide islamconsulenten inzetten”, zegt Yüksel.

Minister Geens geeft gehoor aan de ­oproep. “Momenteel zijn er 18 actief en worden er 9 gerekruteerd. Zelfs voor hen heb ik heel lang moeten wachten om geld te kunnen vrijmaken. Maar er moeten er zeker bijkomen. Binnen het kader van de 400 miljoen euro die de ­regering extra uittrekt voor de terreurbestrijding, ga ik meer geld vragen voor die consulenten.” (hca, fem, phu)