Geens wil boete voor treuzelende gerechtspsychiater

le jeudi 21 janvier 2016 08:35 Nieuwsblad

Op 30 december 2015 werd Niko M., verdacht van een dubbele moordpoging, plots vrijgelaten. De Antwerpse rechter wilde niet langer wachten op het rapport van gerechtspsychiater Chris Dillen, die moest uitmaken of de verdachte al dan niet geestesgestoord is. Dillen had de verdachte in de zomer al opgezocht in de gevangenis, maar hield het rapport bewust achter omdat hij naar eigen zeggen nog voor 162.000 euro openstaande facturen tegoed had van justitie. Hij werd daarin gesteund door Bruno Luyten, de eerste voorzitter van het hof van beroep in Antwerpen: “Ik ben voor Dillen zelf al verschillende keren tussengekomen bij de minister. Uiteindelijk beloofde het kabinet hem tegen eind november 74.000 euro te betalen. In de loop van december was daarvan slechts 50.000 euro betaald. Ik geef de psychiater dus groot gelijk dat hij geen prioriteit meer geeft aan zijn opdrachten voor Justitie.”

Overdreven

Geens stelde zich aanvankelijk bescheiden op, er zich goed van bewust dat justitie de achterstand van onbetaalde facturen nog altijd niet heeft weggewerkt. Hij vroeg zijn administratie ook om zo snel mogelijk te achterhalen welke diensten mogelijk in de fout waren gegaan.

Maar nu, twee weken later, klinkt de minister helemaal anders. ­Dillen kreeg vorig jaar 233.000 euro voor recente facturen, waarvan 148.000 euro op het moment dat hij besloot om het verslag in te houden. Dan blijft er 85.000 euro aan onbetaalde facturen over. “Een zesde daarvan is zeer oud en nog niet ingebracht in het boekhoudsysteem van justitie, waardoor mijn administratie ze nog niet kende”, reageert Geens. “Een ander gedeelte was zeer ­recent en ging dus helemaal niet over achterstallen.”

Minder loon of boete

Dillen wilde gisteren niet reageren, maar Geens klinkt zeker van zijn stuk: “Het gedrag van de deskundige is onbegrijpelijk”. Gezien de verregaande gevolgen wil de minister de zaak niet blauwblauw laten. “ Ieder onverantwoord uitstel bij de uitvoering van een opdracht of bij de neerlegging van een verslag brengt op zich een ­vermindering van de honoraria met zich mee.”

Met andere woorden: als Dillen nog treuzelt, zal hij minder geld krijgen. Bovendien zal ­minister Geens de gerechtelijke autoriteiten vragen “om de mogelijkheid tot boetes niet onbenut te laten”. Dergelijke boetes kunnen variëren van 50 tot 500 euro.

Hannes Cattebeke