Geen vergoeding na terreur in buitenland: Geens wil wet herbekijken

le dimanche 25 décembre 2016 13:02 VTM-Nieuws

Belgen die in het buitenland gewond raken, of sterven door terreur, moeten ook een schadevergoeding krijgen. Dat eisen slachtoffers. Gabriëls’ vrouw Hilda overleed bij de terreuraanslag in het Bardomuseum in Tunesië. En de man heeft het niet enkel emotioneel zwaar, maar ook financieel: hij krijgt namelijk geen vergoeding van het slachtofferfonds.

Er bestaat wel een fonds dat schadevergoedingen betaalt , tot 62.000 euro, maar alleen voor slachtoffers in België, niet in het buitenland. Daardoor krijgt Gabriël Verfaillie nu geen cent, en dat moet veranderen. “Zeker bij slachtoffers van terrorisme,” zegt advocaat Jef Vermassen. De man vroeg zelfs aan koningin Mathilde om hulp.

Geens wil wet herbekijken

Er is al jaren kritiek op het slachtofferfonds: dat het te weinig en te laat uitbetaalt, en nu dus dat het alléén slachtoffers in België vergoedt. Minister Geens wil de wet wel aanpassen, maar eerst moeten er afspraken komen met andere landen, zegt hij, dat slachtoffers van terreur zo erkend worden.

Bekijk het fragment »