Voor Geens is het genoeg geweest

le samedi 30 janvier 2016 08:51 Nieuwsblad

Het oorlogje dat Luc Hennart uitvecht met minister van Justitie Koen Geens sleept al een tijd aan. Enkele weken geleden haalde de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel al fors uit in onze krant. Hennart, die gisteren voor het eerst toegaf een overtuigd PS'er te zijn, hekelde de “steekvlampolitiek” van de regering en verweet Geens “beleid te voeren als kiekens zonder kop”. De aanval kaderde in de maatregelen die de regering nam in de strijd tegen terrorisme. Hennart vroeg zich openlijk af “waar het afkalven van de individuele vrijheden zou stoppen. Met zulke maatregelen creëren we de terroristen van morgen.” Straffe taal van een magistraat, klonk het toen binnen justitie.

Een brandend huis en een gieter

Geens nam akte van de “weinig doordachte” uitspraken van Hennart en liet het stormpje passeren. Maar een blunder van één van Hennarts onderzoeksrechters, waardoor het van moord verdachte Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken donderdag vrijkwam, doet die storm nu ­heroplaaien. De onderzoeksrechter vergat de aanhouding met een handtekening te bezegelen. ­Hennart wuift de blunder weg als een procedurefout als gevolg van personeels­tekort. Hij pleit al langer voor meer middelen, en vooral voor meer griffiers. Het zijn woorden die Geens doen steigeren. “Het is niet mijn stijl om te provoceren, maar ik moet het zeggen: dit is er ver over. Het gaat hier duidelijk om een menselijke fout, een fout met zware gevolgen.”

Hij is hard voor de rechtbankvoorzitter. “Hennart stelt zich zeer ondankbaar op. Het is tijd dat hij eens in eigen boezem kijkt naar wat fout is met het beheer van zijn rechtbank. Er is daar duidelijk iets loos.”

Geens benadrukt ook dat het personeelskader in de Franstalige rechtbank intussen bijna helemaal gevuld is. Iets wat Hennart betwist. Hij spreekt van “een brandend huis proberen te blussen met een gieter”. Een zoveelste welles-nietesspelletje. Geens: “Brussel wordt bevoorrecht behandeld, alleen is het moeilijker dan gedacht om geschikt griffiepersoneel te vinden.”

De minister vraagt de Hoge Raad voor Justitie om Hennarts rechtbank eens grondig door te lichten. Een audit waar N-VA zich achter schaart en die er binnenkort ook zal komen, zegt een ­betrouwbare bron. “We storen ons al langer aan de houding van Luc Hennart”, zegt Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA). “Hij doet politieke uitspraken, een magistraat onwaardig. Er waren bij de start van zijn tweede ambtstermijn als voorzitter al vragen bij zijn functioneren, zo horen we. Uit een ­rapport bleek dat hij niet in staat is accuraat conflicten aan te ­pakken.” Die laatste info werd ons gisteren bevestigd.

Hennart ontkende gisteravond elk politiek spelletje. Hij ­reageerde laconiek. “Een audit? Magnifique. Ik zet met plezier mijn deuren voor iedereen open. Ach al die commotie. Ik ben 62, en zou beter gaan vissen.”

Pieter Huyberechts