Samen sterk tegen terreur Overleg België-Frankrijk

le mardi 02 février 2016 14:20 DE MORGEN

Premier Charles Michel (MR) ontmoette zijn Franse collega Manuel Valls voor de Frans-Belgische terreurtop. Ook de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie schoven mee aan tafel in Hertoginnedal. Het doel van het overleg was de Frans-Belgische samenwerking tegen terrorisme en radicalisering verbeteren.

Na de aanslagen in Parijs en de duidelijke link met ons land vlogen de verwijten heen en weer. De politieke relaties zakten onder het vriespunt. Maar dat is intussen verleden tijd. Zowel Michel als Valls strooide met complimentjes. "Ik wil hulde brengen aan de uitstekende samenwerking tussen beide landen", zei Valls. Michel benadrukte: "De top is allerminst een eindpunt, maar het bewijs van de wil om zij aan zij de strijd aan te gaan."

Missing link

De veiligheidsdiensten sloegen vrijwel meteen de handen in elkaar. Het leidde in België tot meer dan zestig huiszoekingen. Ook in aanvullende dossiers van terrorisme waren er zowat vijftien huiszoekingen. Op basis daarvan werden drie logistieke cellen in België en Frankrijk blootgelegd. Het gaat om personen die hand- en-spandiensten verleenden aan terroristen, zoals het vervalsen van papieren of veranderen van nummerplaten. Uiteindelijk werden eenenvijftig mensen ondervraagd en elf aangehouden. "Bovendien leidde een cruciale tip uit België tot de succesvolle politieraid in het Franse Saint-Denis", stelde het kabinet van de Franse premier.

Maar alles kan beter. Zo ook de informatie-uitwisseling. Frankrijk en België willen er zich toe verbinden bepaalde databases, zoals de SLTD-databank van Interpol over gestolen of verloren reisdocumenten, beter aan te vullen. Want het kan vaak de missing link zijn in het onderzoek. Hetzelfde geldt voor de Schengen-databank voor potentieel gevaarlijke individuen. Frankrijk stuurt ook een magistraat naar Brussel. Hij wordt de schakel tussen de justitieministers en de gerechtelijke autoriteiten. Ook de strijd tegen valse identiteitspapieren wordt een prioriteit. Behalve de databank van Interpol aanvullen, willen Frankrijk en België strijden voor biometrische paspoorten binnen de Europese Unie. Daarop staan vingerafdrukken, maar ook medische gegevens.

Justitieminister Koen Geens (CD&V) brak nog een lans om samen met Frankrijk de samenwerking met providers van communicatiekanalen zoals WhatsApp beter te laten verlopen. Maar veel lidstaten zien het probleem niet. Geens hoopt alvast met Frankrijk te kunnen samenwerken.

Bij het diner hadden de Franse en Belgische ministers het nog over het vluchtelingenkamp in Calais. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil graag een medewerker van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) naar Calais sturen. Vele migranten vluchten namelijk van de erbarmelijke kampen naar onze kust. Hun uiteindelijke doel is het Verenigd Koninkrijk, maar de schrik dat aan onze kust zo'n kamp ontstaat, zit er diep in. Premier Michel inLe Monde: "Wij willen niet dat er vlak bij of in ons land tijdelijke kampen of zones zonder recht ontstaan." De ambtenaar van DVZ kan daarbij helpen.