Minister Geens voorziet zwaardere straffen voor verkrachting

le samedi 06 février 2016 18:50 De Wereld Vandaag

Ik heb in het parlement gezegd dat ik over de feiten zelf als Minister van Justitie geen uitspraak mag doen. De rechter is in zijn oordeel onafhanklijk. Het openbaar ministerie is in beroep gegaan tegen de uitspraak. Dat is het werk van de staat. Maar het signaal dat ik wilde geven is dat ook voor justitie een neen een neen is. Daar kan niet over worden gecompromiteerd. In die zin ben ik verontwaardigd, maar niet ten aanzien van dit concreet feit want dat kan een Minister van Justitie echt niet doen.

Opschorting van straf betekent dat in dit geval gedurende 3 jaar de persoon niet mag recidiveren. Het parket kan de zaak dan heropenen en dan nog een straf kan uitspreken. Dit is in de regel algemeen mogelijk. Bij de herziening van het strafwetboek inzake geweldsmisdrijven moeten we nadenken hoe we deze zo correct mogelijk moeten straffen. De ethiek is sinds de 19e eeuw heel erg veranderd. Toen was diefstal even erg als iemand met losse handjes. Hoe we de strafmaten zullen bepalen zijn we nog aan het bepalen.

Ecoutez l'interview »