Terreurmaatregelen regering

le samedi 06 février 2016 09:00 Het Laatste Nieuws

De regering-Michel rolt de spierballen tegen terreur: er komen liefst 1.613 veiligheidsmensen bij. Maar reken ook op 260 bijkomende camera's op autosnelwegen en nog eens 1.000 in de stations. En Molenbeek? Daar starten maandag de eerste 50 extra agenten aan de 'opkuis'.

Tegen 2019 krijgen onze veiligheidsdiensten er een heel bataljon bij in de strijd tegen terreur. Alleen al de politie wordt met meer dan 1.000 man versterkt. Dit jaar komen er daarvan al 300 bij. De inlichtingendiensten breiden met 200 man uit. Justitie mag in totaal op 62 extra magistraten en 261 man extra gerechtspersoneel rekenen. "Want de mankracht is daar het grote probleem in de strijd tegen terreur", zegt justitieminister Koen Geens (CD&V). Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) spreekt ronduit van een "ongekende" versterking. Iedereen zal in elk geval scherper in de gaten gehouden worden. Zo worden er 15 mensen extra aangeworven om de passagiersgegevens van vluchten te controleren. Nog eens 95 mensen extra zullen controles doen in internationale stations, waar ook meer poortjes en scanners komen. In de gewone stations worden dan weer 1.000 extra bewakings- en monitoringscamera's geïnstalleerd bovenop de 3.500 die er al staan. Op autosnelwegen komen ook nog eens 260 camera's voor nummerplaatherkenning.

300 miljoen

Prijskaartje van al die maatregelen? 300 miljoen euro. Dat is 100 miljoen minder dan de regering had voorzien in de strijd tegen terreur dit jaar. Dat bedrag houdt ze voorlopig in reserve. Van die 300 miljoen euro wordt er 39 miljoen euro uitgetrokken om Molenbeek en aanpalende probleemgemeentes "op te kuisen", zoals Jambon aankondigde. Het 'Kanaalplan' voorziet daartoe 300 agenten, 20 magistraten en 90 man gerechtspersoneel extra. Die komen er niet meteen: Molenbeek en Vilvoorde zijn eerst aan de beurt met respectievelijk 50 en 20 bijkomende agenten. Na 6 maanden komt er een evaluatie en kunnen de 6 andere gemeenten uit het plan (Sint-Gillis, Anderlecht, Koekelberg, Laken, Sint-Joost-Ten-Noode en Schaarbeek) versterking krijgen. Maandag moeten de eerste 50 extra agenten in Molenbeek aan de slag zijn, beaamt Johan De Becker, korpschef van de Brusselse politiezone West. "Dat is het strikte minimum om iets op te starten, maar we gaan nu toch één wijkagent op 2.150 inwoners hebben. We zullen ons ook toespitsen op de 638 targets (Syriëstrijders, red.) op de OCAD-lijst. We gaan niet op élke deur in Molenbeek aankloppen", vertelt hij.

Vallen of staan

De Becker zal samen met de federale politie het Kanaalplan aansturen. Dat wordt in een web als Brussel niet eenvoudig, erkent hij. "Je zit met 8 gemeenten, 2 gewesten en 5 politiezones", somt De Becker op. Zo heeft Molenbeek nu geen gemeentereglement, dat bijvoorbeeld omschrijft of je je woning in pakweg 10 flats mag opsplitsen. "Wij hebben wel een model opgesteld, maar het is aan de gemeentebesturen om dat in te voeren. Bovendien moet het gewest daar finaal ook nog zijn akkoord over geven", vertelt hij. Het plan staat of valt dan ook met een goeie samenwerking tussen alle betrokken diensten en niveaus. "Spoort de politie een illegaal op, maar doet de gemeente niets met dat dossier, dan werkt het niet. Stellen wij een pv op en het parket laat dat liggen, dan lukt het evenmin", erkent De Becker. "Maar iedereen heeft z'n engagement uitgesproken." "Het moét werken", benadrukt Jambon.