'Hoe minder middelen we hebben, hoe harder we zullen werken'

le jeudi 18 février 2016 14:00 De Morgen

Voor een studentenpubliek aan de Gentse universiteit legde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gisteren de zogenoemde 'hinkstapsprong' uit waarmee hij justitie wil hervormen. Hoewel dat een enorm karwei is en de middelen van zijn departement beperkt zijn, maakt de minister zich sterk dat hij in zijn opzet zal slagen: "Hoe minder middelen we hebben, hoe harder we zullen werken." Over de vermeende schending van de scheiding der machten bleef Geens opvallend op de vlakte. Vorige week nog had onder meer het College van hoven en rechtbanken felle kritiek geuit op het feit dat Geens zich in de Kamer vragen gesteld had bij de opschorting van straf in een verkrachtingszaak in Gent. De minister herhaalde gisteren in de aula dat het om een misverstand ging, dat hij zijn boekje niet te buiten is gegaan, en dat hij geenszins vooruit wou lopen op een debat over de strafuitvoering dat door 'de soevereine wetgever' gevoerd zal worden.

(DB)