Meer moskeeën en imams tegen radicalisering

le jeudi 18 février 2016 10:00 Het Nieuwsblad

De afgelopen maanden kwamen vanuit de Vlaamse en Brusselse regering heel wat aanvragen voor de officiële erkenning van nieuwe moskeeën. De federale regering trok daarom ook 3,3 miljoen euro uit om het loon van 80 bijkomende imams te kunnen betalen. Vooral in Vlaanderen werden de afgelopen jaren bijzonder weinig moskeeën officieel erkend, maar daar komt nu verandering in. “Die strategie past in onze filosofie van een meer geïntegreerde islam”, klinkt het bij justitieminister Koen Geens (CD&V). “In de strijd ­tegen de radicalisering is het belangrijk dat we de jongeren niet naar de radicale moskeeën drijven. Het geeft ons ook meer gesprekspartners.”

De nieuwe moskeeën en imams worden overigens eerst grondig onderzocht door de Staatsveiligheid.

De hele operatie maakt deel uit van de antiterreurmaatregelen van de regering-Michel. (san)

Regering gaat volop voor “geïntegreerde islam”

In de strijd tegen radicalisme kiest de federale regering ook voor de preventieve aanpak. Vandaar de opvallende strategie om in te zetten op meer erkende moskeeën en imams: op die manier blijven jonge moslims weg uit de radicaliserende mi¬lieus. Justitieminister Koen Geens (CD&V) trekt niet alleen geld uit voor tachtig nieuwe imams, maar gaat ook de Moslimexecutieve - de ver¬tegenwoordigers van de moslimgemeenschap in België - financieel beter ondersteunen. Zij krijgen extra budgetten, onder meer om een nieuwe, ¬moderne en gebruiksvriendelijke website op te richten, waar jongeren terechtkunnen met -vragen. (san)