Regering trekt geld uit voor 80 imams in strijd tegen radicalisering

le jeudi 18 février 2016 10:30 De Standaard

BRUSSEL - De afgelopen maanden kwamen vanuit de Vlaamse en Brusselse regering heel wat nieuwe aanvragen voor de officiële erkenning van nieuwe moskeeën.

De federale regering trok daarom ook 3,3 miljoen euro uit om het loon van 80 extra imams te kunnen betalen. Dat maakte minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bekend in de marge van het actieplan tegen radicalisering, gewelddadig extremisme en terrorisme.

Vooral in Vlaanderen werden de afgelopen jaren bijzonder weinig moskeeën officieel erkend. Tot enkele maanden geleden waren er minder dan dertig, maar daar komt nu verandering in. 'Die strategie past in onze filosofie van een meer geïntegreerde islam', zegt Geens. 'Een erkende moskee is een teken van een geïntegreerde islam. In de strijd tegen de radicalisering is het belangrijk dat we de jongeren niet naar de radicale moskeeën drijven. Het geeft ons ook meer gesprekspartners.'

Bijna 50 moskeeën hebben nu een erkenningsaanvraag lopen bij de Vlaamse regering. Vooraleer een moskee erkend wordt, wint Vlaanderen het advies in van de gemeente, de provincie, de Staatsveiligheid en de Fod Justitie. Die laatste is bevoegd voor het loon van de imams, en bijvoorbeeld ook pastoors.

Toch is de erkenning van een moskee geen mirakeloplossing tegen radicalisering. Eind vorig jaar raakte bekend dat imam Yussuf E.G, die in de erkende moskee De Koepel in Borgerhout predikte, naar Syrië was getrokken. Daar zou hij zich hebben aangesloten bij de jihadisten, Yussuf E.G. werd niet in de gaten gehouden en voor de politiediensten kwam het vertrek van de imam als een verrassing. (san, elb)