In werking treding Potpourri 2

le mercredi 24 février 2016 09:00 Het Nieuwsblad

Vanaf volgende week worden mensen die voor de politie- of correctionele rechtbank verschijnen niet langer bij verstek veroordeeld bij afwezigheid. Justitieminister Koen Geens (CD&V) wil zo verhinderen dat mensen hun proces moedwillig rekken, door de eerste keer niet op te dagen. Doen ze dat daarna wel, moet het proces immers helemaal opnieuw worden gevoerd.

Advocaten vrezen dat - zeker in de beginperiode - mensen in de problemen zullen geraken. “Niet iedereen weet wat gedaan wanneer er een dagvaarding in de bus valt. Het gebeurt ge­regeld dat ik iemand over de vloer krijg die tot zijn grote verbazing ontdekt heeft dat hij bij verstek is veroordeeld. Volgens de nieuwe ­regeling kan daar zo goed als niets meer aan worden gedaan, en moet zo iemand meteen naar het hof van beroep trekken om zijn straf aan te vechten”, aldus advocaat Walter Damen. Hij roept mensen op om voortaan zeer aandachtig te zijn bij het ontvangen van dagvaardingen.

Het kabinet-Geens beklemtoonde gisteren dat de rechter in zulke gevallen alsnog kan oordelen dat het proces toch wordt overgedaan, “wanneer er een zeer gegronde reden is”. (wer)