Erven wordt goedkoper

le lundi 29 février 2016 12:00 Gazet Van Antwerpen

Nu federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) erflaters meer keuzevrijheid gaat geven, wil ook Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom de erfenistarieven hervormen. Hoe ze dat gaat doen, is nog lang niet duidelijk. In het Vlaams Parlement zei ze alleen dat het dezelfde richting uitgaat als met de schenkingsrechten voor onroerende goederen. Daarvan verlaagde ze de allerhoogste tarieven zo fors dat er plots drie keer zoveel schenkingen zijn en de Vlaamse schatkist uiteindelijk winst lijkt te halen uit de verlaging.

De meerderheidspartijen lijken het er ondertussen over eens dat de hele operatie geen geld mag kosten. “We willen eerst de gevolgen onderzoeken. Als door de grotere keuzevrijheid een groter deel van de erfenis niet naar de kinderen gaat, levert dat meer op”, zegt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele (N-VA). “Daardoor zou het mogelijk zijn de allerhoogste tarieven te laten zakken en toch budgetneutraal te blijven.” ­Diependaele wil ook de belastingschijven optrekken, want die zijn sinds de jaren 90 al niet meer aangepast.

Stief- en zorgkleinkinderen

Turtelbooms eigen partij Open Vld wil vooral komaf maken met het allerhoogste tarief van 65%. Voor Vlaams parlementslid Bart Somers is dat asociaal. “Dat is geen belastingvoet meer, maar onteigening door de staat. Mensen zetten allerlei constructies op om die te ontwijken. Maar wie kan dat? Alleen de meer geïnformeerden. De echte rijken betalen die nooit omdat ze die kunnen ontwijken.”

Ook CD&V beseft het probleem van de hoogste tarieven. “Ik ben niet tegen de verlaging, maar we hebben andere prioriteiten”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V). Ze wil eerst graag een aantal andere tekortkomingen uit het huidig systeem halen. Zo erven stief- en zorgkleinkinderen nu tegen een hoger tarief dan natuurlijke kleinkinderen. Nog een probleem ziet ze bij erfenissen van kinderloze ooms en tantes. “Hun centen gaan in principe naar broers of zussen, maar als die overleden zijn, erven hun kinderen tegen een veel hoger tarief dan hun ouders.”

Bart Moerman