Minister Geens zet voogden in de bloemetjes

le samedi 05 mars 2016 14:00 Het Nieuwsblad

Minister van Justitie Koen Geens zette vrijdag in Jeugdzorgtehuis Malpertuus Magda Verbeelen en Willy Cockx in de bloemen voor hun inzet als voogd.

Minderjarige vluchtelingen die zonder begeleiding in ons land aankomen, krijgen een eerste opvang in een van de drie observatie- en oriëntatiecentra van Fedasil, waarna ze doorstromen naar aangepaste opvang. Vorig jaar hebben zich 5.047 niet-begeleide minderjarigen aangemeld in ons land, voornamelijk uit Afghanistan, Syrië, Somalië en Irak. Ze krijgen een eerste opvangplaats en een voogd toegewezen die hen zal vertegenwoordigen.

Magda Verbeelden uit Lubbeek en Willy Cockx uit Pellenberg zetten zich vrijwillig in als voogd voor minderjarige vluchtelingen die zonder begeleiding in ons land verblijven. Magda is al twaalf jaar voogd. Willy startte in december 2015, maar heeft al heel wat ervaring in de bijzondere jeugdzorg.

Willy is de wettelijke voogd van twee minderjarigen, eentje uit Syrië en eentje uit Guinee. “Beide jongeren verblijven in het opvangcentrum van Leopoldsburg. Ik zoek hen geregeld op en begeleid hen in de asielprocedure, maar sta hen even goed bij in alledaagse bekommernissen”, zegt hij. “Je moet er als voogd wel op letten dat je een zekere afstand bewaart.”

De voogd stelt ook een advocaat aan, zorgt ervoor dat de jongere onderwijs volgt en psychologische bijstand en medische verzorging krijgt. Hij ziet er ook op toe dat de minderjarige huisvesting wordt aangeboden, maar neemt de jongere in geen geval in huis.

“De jongens die ik begeleid zijn goede studenten”, zegt Willy. “Ik zou hen graag naar het Leuvense halen, naar een kleinschaligere opvang. Ze zouden dan beiden in Leuven kunnen studeren.”

Minister Geens bewondert de belangeloze inzet van de voogden en stond er dan ook op om hen, naar aanleiding van de week van de vrijwilliger, te bedanken met een bloemetje. “Minderjarige vluchtelingen mogen we niet aan hun lot over laten. Dankzij deze voogden, vinden ze hun weg in onze samenleving”, zegt Geens. Toch wil hij ook benadrukken dat er nog heel wat extra voogden nodig zijn. “Momenteel wachten zo'n 900 jongeren op iemand die zich over hen wil ontfermen. We zoeken mensen zoals Magda en Willy, die oprecht gemotiveerd en geïnteresseerd zijn.”

ANN PEETERS