Gedeeltelijke erfsprong wordt ook mogelijk

le vendredi 18 mars 2016 15:19 DE TIJD

Het wordt ook mogelijk een erfenis gedeeltelijk te verwerpen in het voordeel van de kinderen. Dat meldde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de Kamer.

Sinds begin 2013 kunnen ouders een erfenis verwerpen in het voordeel van hun kinderen. Dat kan een optie zijn als de ouders hun schaapjes op het droge hebben en hun kinderen financieel een duwtje in de rug willen geven. Maar in de praktijk wordt die mogelijkheid nauwelijks benut, zo bleek uit een rondvraag van De Tijd bij notarissen. Het grootste struikelblok is dat de ouders de erfenis volledig moeten verwerpen. De ouders kunnen niet beslissen om bepaalde goederen uit de erfenis te behouden en andere goederen aan hun kinderen door te geven. Het is alles of niets.

In antwoord op een vraag van Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter, zei Geens

gisteren dat een gedeeltelijke erfenissprong mogelijk wordt in het kader van de vernieuwing van het erfrecht. Geens verwacht dat die hervorming voor de zomer rond zal zijn.

De hervorming belooft nog een belangrijke vernieuwing te bevatten. 'Voortaan zou een grootouder met zijn kinderen een overeenkomst kunnen sluiten over schenkingen aan de kleinkinderen', zei Geens. Schenkt een grootouder een som geld (of een ander goed) aan een kleinkind, dan zou de ouder van dat kleinkind ermee kunnen instemmen dat die schenking wordt aangerekend op zijn wettelijke erfdeel. 'Zo vermijd je discussies met de andere kinderen van opa of oma', verduidelijkt Van Cauter. 'De ouder van het kleinkind gaat ermee akkoord dat hij minder zal krijgen'. Momenteel zijn afspraken over de verdeling van een erfenis verboden zolang de erflater niet is overleden. Daarin zou dus verandering komen. Volgens Van Cauter dringt Open VLD al langer aan op de mogelijkheid om erfovereenkomsten op te stellen.

'Met die overeenkomsten kunnen ook nog tal van andere pijnpunten worden weggewerkt', besluit Van Cauter.