Gevangenis Hasselt opent op 11 april afdeling voor geradicaliseerde gevangenen

le lundi 21 mars 2016 06:01 HBVL
Op 11 april van dit jaar opent in de gevangenis van Hasselt een gespecialiseerde hoog beveiligde afdeling voor geradicaliseerde gedetineerden. Dat zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in het VRT-programma De Zevende Dag.

Er waren al langer concrete plannen rondom een dergelijke inrichting in het Hasseltse gevangeniswezen. Nu is er een definitieve datum vastgelegd voor de opening. Er is plaats voor maximaal 20 gevangenen. In de hoog beveiligde inrichting kunnen geradicaliseerde gedetineerde niet met andere gedetineerden communiceren. Dit om de invloed op andere gevangenen te verminderen en te voorkomen dat

radicalisering zich uitbreidt. Wel krijgen de gevangen van de speciale vleugel toegang tot consultaties met hulpverleners, hun wandelingen en sport- en werkmogelijkheden.

De gedetineerden worden bewaakt door dertig cipiers die een speciale opleiding hebben gekregen. Het gaat om cipiers die al tien jaar ervaring hebben met dit soort gevangenisregimes. Ook werd er hulp ingeschakeld van buitenlandse experts om deradicaliseringsprogramma's uit te werken. De speciale afdeling in de Hasseltse gevangenis is niet voor mensen in voorlopige hechtenis, zoals Salah Abdeslam, maar voor mensen die effectief zijn veroordeeld door een rechter. (ml)