Premier en topministers draaien overuren

le mercredi 23 mars 2016 12:19 Belang van Limburg

Het federale begrotingsgat, Vlaanderen dat mobiele trajectcontroles gaat organiseren en het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD dat zwaar onder vuur ligt. Het zijn drie nieuwsfeiten die in alle vroegte op de Wetstraat worden losgelaten en waarover in de loop van de dag lustig zou worden gedebatteerd... tot enkele terroristen die planning om 8 uur danig in de war sturen.

De eerste berichten over twee explosies op de luchthaven van Zaventem duiken op. Een kwartier later wordt het rampenplan afgekondigd.

In een metrostel in het station Maalbeek, op een boogscheut van de Wetstraat, vindt een explosie plaats. “De federale regering volgt de situatie op de voet. Absolute prioriteit gaat naar de slachtoffers en naar de hulpverlening op de luchthaven”, tweet premier Charles Michel vier minuten later.

OCAD trekt het dreigingsniveau voor heel België op naar niveau 4. Het verkeer van de luchthaven van Zaventem is al afgeleid naar de regionale luchthavens van Deurne en Oostende. Ondertussen hebben de premier en Justitieminister Koen Geens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vervoegd op het federale crisiscentrum in de Hertogstraat. Samen met de politie- en veiligheidsdiensten volgen zij de situatie op de voet op.

Het crisiscentrum meldt dat de drie grote treinstations in Brussel zijn gesloten en dat metro, bussen en trams niet meer rijden. Premier Michel vraagt aan de bevolking om binnen te blijven. De omgeving van de Wetstraat 16 en het parlement worden ontruimd. Alle scholen in Vlaanderen en Brussel moeten hun kinderen op school te houden, communiceren gebeurt het best via sms of het internet.

“Alle commissies worden afgelast”, meldt Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans, na afloop van de extra vergadering van het Uitgebreid Bureau. Enkele minuten later schort ook de Kamer zijn vergaderingen op, inclusief de hoorzitting met Europees commissaris Marianne Thyssen. In de namiddag laat de Kamer weten dat ook vandaag (woensdag) alle werkzaamheden worden geschrapt.

Goed 3,5 uren na de eerste explosies in Zaventem gaat de persconferentie van de federale regering van start in de perszaal van de premier in de Hertogstraat 4. Die wordt op alle tv-zenders uitgezonden. “Wat we vreesden is gebeurd. Ons land en onze burgers zijn getroffen door blinde, gewelddadige en laffe aanslagen”, zegt Charles Michel. Geflankeerd door federaal procureur Frederik Van Leeuw en verschillende regeringsleden bevestigt de premier de twee explosies op de luchthaven en de aanslag in het metrostation Maalbeek. Zijn eerste gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun families en naar mensen die wachten op nieuws van hun naasten. De premier cancelt onmiddellijk zijn geplande bezoek aan China.

Waar president Hollande de Franse bevolking pas 14 uur na de aanslagen in Parijs toesprak, deed Michel dat al na 3,5 uur. Dat kon enkel omdat de aanslagen gisterochtend werden gepleegd, en die in Parijs op een vrijdagavond. Ook de toon is anders. Waar Michel zich eerder tot de feiten beperkt, zei Hollande die zaterdagmiddag 14 november 2015 dat “Frankrijk meedogenloos zal optreden tegen deze dreiging van IS.” Net als Hollande roept Michel op tot samenhorigheid en koelbloedigheid.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zegt in een mededeling dat de medische hulpverlening zeer vlot is verlopen en dat alle slachtoffers snel zijn overgebracht naar ziekenhuizen. Brussels burgemeester Yvan Mayeur vraagt op een persconferentie dat “de federale regering dringend extra middelen geeft.”

Iets voor de klok van vier arriveren premier Michel en minister Geens op Brussels Airport. Later sluiten ook de ministers Jambon en Galant (Mobiliteit) aan. Op hetzelfde ogenblik gaan de Brusselse stations Noord, Centraal en Zuid opnieuw open. Ook de aanbeveling om binnen te blijven vervalt. In Brussel geeft het crisiscentrum een stand van zaken, minister Jambon kondigt drie dagen van nationale rouw af.

“Volgens de informatie waar we nu over beschikken, zijn er geen indicaties dat scholen geviseerd worden. Dit betekent dus dat scholen morgen gewoon open kunnen gaan”, laat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om 16.20 uur weten. Deze boodschap is “voorlopig” want de Nationale Veiligheidsraad komt om 17 uur opnieuw samen op de Wetstraat 16 - dat gebeurde rond 9.30 uur ook al. In de raad overleggen de premier, zijn topministers en de politie- en veiligheidsdiensten wat er moet gebeuren.

IS eist de aanslagen op, het Belgische gerecht start een zoektocht naar minstens twee verdachten. De premier arriveert aan het metrostation Maalbeek op de Wetstraat. Een half uur later meldt de CEO van Brussels Airport dat de luchthaven ook woensdag (vandaag) gesloten blijft.

“Voor ons is er er een vóór en een ná 22 maart”, zegt premier Charles Michel op een gezamenlijke persconferentie van de regering en het parket. Federaal procureur Frédéric Van Leeuw bevestigt dat er over het hele land huiszoekingen bezig zijn en dat er meteen drie onderzoeksrechters gespecialiseerd in terrorismezaken zijn aangesteld.

Op de nationale zenders spreekt koning Filip de bevolking toe. De vorst rekent op de Belgen om met vastberadenheid, kalmte en waardigheid te reageren op dat wat ons bedreigt. “Laten we het vertrouwen in onszelf behouden. Dit vertrouwen is onze kracht”.

Bij huiszoekingen in Schaarbeek zijn een spijkerbom, chemische producten en een IS-vlag aangetroffen, meldt het federaal parket. De ministers Jambon en Geens hoeden zich in het VTM-nieuws voor steekvlampolitiek. “Nu een hoop nieuwe maatregelen lanceren, ik denk dat dat niet veel zin heeft”, zegt Jambon.

Yves LAMBRIX