Nu niet het moment om elkaar te bekampen, de vijand zit in Syrië

le mardi 29 mars 2016 12:00 De Ochtend

"Nu niet het moment om elkaar te bekampen, de vijand zit in Syrië"

Brussel beleefde één van z'n heftigste weken ooit: er waren de aanslagen zelf natuurlijk, maar ook de vele huiszoekingen en arrestaties die er op volgden, het onnoemelijke leed van de familie van de slachtoffers. De rouw én de rellen bij de Beurs, maar ook het politiek getouwtrek...

Politiek komt België er niet goed uit de voorbije week. De woorden zwartepieten en gehakketak waren niet van de lucht. Er komt een parlementaire onderzoekscommissie, maar wat mag men daarvan verwachten? En ook de moeilijke communicatie tussen de verschillende niveaus in ons land stak weer de kop op.

Minister van Justitie Koen Geens reageert: "De voorbije week hebben we ook fraaie dingen gezien: het parlement heeft zich waardig opgesteld, de burgers hebben solidair gereageerd, er waren mooie herdenkingen. We mogen niet enkel naar het negatieve kijken. Er zijn veel mooie dingen gebeurd".

Toch heeft de politieke wereld er de voorbije dagen ook een rondje zwartepieten opzitten. Hoe kijkt minister Geens daarop terug?

"Het is duidelijk dat we moeten samenwerken in plaats van verdeeldheid te zaaien. Brussel is de hoofdstad van België en Europa. Het belangrijk dat we contact houden met elkaar eerder dan elkaar dingen te verwijten. Dat hebben we het afgelopen weekend wel geleerd."

Minister Geens koppelt er meteen een duidelijke oproep aan vast:

We moeten stoppen met de gebeurtenissen te recupereren.

"We hebben besloten om door te gaan, en we gaan dat zo goed en efficiënt mogelijk doen. De waarheid zal bovenkomen dankzij de onderzoekscommissie in het parlement. Iedereen zal kunnen zien wat er gebeurd is en zullen verantwoordelijkheden kunnen toegewezen worden."

"Nu is het niet de moment om elkaar te bekampen. De vijand zit voor zover ik weet in Syrië en zet jongeren aan om de strijd te verleggen naar het Europese vaste land. Maar we mogen ons niet vergissen van vijand, we zijn niet elkaars vijand. Laten we ons daarop concentreren."

"Zwaarste week uit mijn carrière"

Ook op emotioneel vlak was het voor minister Geens een zware week. "Ik heb op het departement Financiën enkele moeilijke weken beleefd, in Arco-tijden bijvoorbeeld, maar op het vlak van menselijk leed was dit een onnoemelijk zware week. Het was zeer emotioneel."

Beluister het fragment »