Terreurcommissie keurt eerste pakket maatregelen goed

le mardi 29 mars 2016 16:19 Deredactie

De tijdelijke Kamercommissie Terreurbestrijding heeft vandaag unaniem haar eerste wetsontwerp goedgekeurd. De tekst van de ministers Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V) opent de deur voor nachtelijke huiszoekingen, voor telefoontaps in geval van wapenhandel en voor de oprichting van nieuwe databanken rond Syriëstrijders.

Minister Geens verdedigde in de commissie met vuur het gerecht in ons land. "Het kan niet zijn dat men permanent doet alsof België op dit stuk flagrant in gebreke blijft, dat is onwaar", zo zei Geens. "Er zijn ook veel zaken die goed werken, en als ze goed werken, moeten we dat durven zeggen in plaats van permanent mee te huilen met de wolven in het bos."

In het geval van terrorisme en banditisme zullen huiszoekingen ook 's nachts kunnen. Nu is dat enkel mogelijk tussen 5 uur 's morgens en 21 uur.

Verder is de oprichting goedgekeurd van een speciale databank rond "foreign terrorist fighters" en organisaties zoals Sharia4Belgium, en zullen telefoontaps kunnen in dossiers van illegale wapenhandel.

Het is uitzonderlijk dat de commissie in de paasvakantie vergadert, maar men wilde nu snel een aantal knopen doorhakken. Ook opvallend is dat de maatregelen unaniem werden goedgekeurd, dat de oppositie zich dus ook achter de maatregelen van de meerderheid schaart.

Het pakket maatregelen moet nu nog door de voltallige Kamer goedgekeurd worden.