Huiszoekingen mogen dag en nacht

le mercredi 30 mars 2016 09:27 De Tijd

De Tijd - 30 Mar. 2016

Pagina 4

Het gerecht mag voortaan de klok rond binnenvallen voor een huiszoeking. De maatregel is een eerste verwezenlijking van de speciale commissie terreurbestrijding.

Vandaag zijn huiszoekingen verboden tussen 9 uur 's avonds en 5 uur 's ochtends, tenzij iemand op heterdaad betrapt is. 'Nu kunnen criminelen hun wekker zetten om te vermijden dat ze in de problemen komen', zei N-VA-Kamerlid Sophie De Wit.

Maar daar komt dus verandering in. Huiszoekingen zijn voortaan dag en nacht toegestaan. Daarnaast worden de mogelijkheden voor telefoontaps uitgebreid in dossiers van wapenhandel en worden nieuwe databanken opgericht met de gegevens van moslimextremisten en Syriëstrijders.

Na de aanslagen in Parijs kondigde de regering 18 nieuwe maatregelen aan, boven op de 12 die genomen waren sinds de antiterreuractie in Verviers. De Kamercommissie die daarvoor werd opgericht, boog zich gisteren over het eerste afgewerkte wetsontwerp.

Er was wrevel dat het een halfjaar duurde voor de eerste maatregelen ter goedkeuring voorlagen. 'Het wetsontwerp was op 11 december klaar, maar moest nog langs de Raad van State en de Privacycommissie', stelde minister van Justitie Koen Geens (CD&V). 'Als we sneller waren gegaan, zouden we met minder voldragen teksten zijn gekomen en zouden nadien meer reparaties nodig zijn geweest.'

Bij de stemming was er Kamerbrede steun van de meerderheid en de oppositie. Alleen over de oprichting van nieuwe databanken voor de politie-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten was er weerstand. 'We hebben nood aan een databank met gegevens van terroristen. Maar we hebben er al, we hebben er veel te veel en ze werken niet', hekelde Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. Ook de PS en het cdH stelden zich vragen bij het nut van 'nog een databank'.

Het probleem werd gisteren ook besproken in de besloten commissie die de politie- en veiligheidsdiensten controleert. Op de agenda stonden rapporten waarin disfuncties opduiken bij onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Minister Geens liet weten dat ook de nieuwe methodologie voor de dreigingsanalyses van de antiterreurwaakhond OCAD werd besproken. 'Tot op heden was die verre van perfect', aldus de CD&V'er.

Geens weerde zich ook fel tegen de kritiek over de Belgische terreuraanpak. 'Het klopt niet dat we permanent flagrant in gebreke zijn. Laat ons niet steeds herhalen dat we grandioos tekortgeschoten zijn. Gezien de inspanningen is dat misplaatst.'

DRIES BERVOET