Geens wil alleen nog enkelband voor wie wil deradicaliseren

le lundi 11 avril 2016 15:03 Het Belang van Limburg

Tot een maand geleden zat Syriëstrijder Bilal El Makhoukhi met een enkelband thuis in Brussel. Hij had vorig jaar in Antwerpen wel twee jaar effectief gekregen, maar dat was omgezet in elektronisch toezicht. Zaterdag werd hij in Brussel gearresteerd voor betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs en Brussel.

“Hallucinant”, reageert de burgemeester van Vilvoorde en sp.a-kamerlid Hans Bonte. “Voor hetzelfde geld zat hij thuis de aanslagen te plannen met een enkelband aan. Daar is geen enkele controle op. Blijkbaar wist niemand waarmee hij bezig was.”

Gevangenis Hasselt

Ook minister van Justitie Geens (foto) maakt zich daar zorgen over. “De periode dat zo iemand onder elektronisch toezicht staat, kunnen we beter nuttig gebruiken”, zegt hij. “We hebben de komende weken overleg met de Vlaamse en Franse Gemeenschap, die bevoegd zijn voor de enkelbanden. Ik ga voorstellen dat veroordeelden met een dergelijk profiel tijdens deze periode een deradicaliseringsprogramma moeten volgen.”

Dat sluit aan bij de deradicalisering die ook in de gevangenissen moet gebeuren. In de gevangenissen van Hasselt en Ittre openen daarvoor vandaag twee nieuwe vleugels. Daar worden deradicaliseringsprogramma's opgezet. In het overleg met de gemeenschappen zal Geens voorstellen vragen over de manier waarop dat precies kan toegepast worden voor elektronisch toezicht.

Een parcours zoals dat van El Makhoukhi zou volgens Geens nu sowieso niet meer mogelijk zijn. “Ik heb daarvoor eind vorig jaar een omzendbrief gemaakt. Wie sindsdien veroordeeld wordt in verband met terrorisme moet zijn effectieve celstraf uitzitten.” Dat geldt ook bij straffen onder de drie jaar, die nu vaak automatisch in elektronisch toezicht worden omgezet.

Al blijft er, zelfs in dat geval, na een derde van de straf nog steeds de mogelijkheid op elektronisch toezicht. Daarover beslissen het gevangeniswezen of de strafuitvoeringsrechtbank. In die gevallen zou op dat moment de deradicalisering in werking treden, zoals Geens het nu voorstelt.

Pieter LESAFFER