Zevenduizend keer 'neen' tegen terreur

le lundi 18 avril 2016 08:16 Het Nieuwsblad

Er waren 15.000 deelnemers verwacht, maar uiteindelijk namen volgens de politie zo'n 7.000 mensen deel aan de mars tegen haat en terreur in Brussel. Van aan het Noordstation en van in Molenbeek trokken de deelnemers richting Beurs.

Meer dan 160 organisaties hadden opgeroepen om deel te nemen aan de mars tegen haat en terreur. Aanvankelijk verzamelden zo'n 3.000 deelnemers aan de trappen van het Noordstation. De veiligheidsmaatregelen waren niet min: een colonne leger- en politievoertuigen vatte er post. Mensen met rugzakken werden meteen gecontroleerd. De politie had ook uitdrukkelijk gevraagd om geen rugzakken of handtassen mee te nemen naar de mars.

Naarmate de betoging zich richting Beursplein begaf, groeide het aantal deelnemers aan. Aan de kop van de mars liepen de families van slachtoffers van de aanslagen op 22 maart. Daarachter volgde een grote delegatie personeelsleden van Brussels Airport en de MIVB. Ook waren er vertegenwoordigers van alle godsdiensten in ons land, en politici van meerderheid en oppositie. Veel deelnemers hadden gehoor gegeven aan de oproep van de organisatie om een bloem mee te nemen en die neer te leggen aan het Beursplein. Schoolkinderen uit Sint-Jans-Molenbeek droegen boodschappen van vrede met zich mee, onder meer 'Niet in naam van de islam'. De mars passeerde langs het Beursplein en eindigde aan het Fontainasplein, waar de families van slachtoffers, hulpverleners en personeelsleden van Brussels Airport het woord namen.

Eén van de sprekers was Tom Manhaeghe, die met zijn vrouw Sara en dochtertje Kathlynn (3) dit evenement niet wilde missen. “Ik pleit voor 'hart tegen hard'”, zegt Tom. “We moeten allemaal tegen terreur opstaan. We moeten ons ook verzetten tegen het wild kapitalisme. Dit is niet wat de mensen willen.” Ook Geert Van den Acker sloot zich bij de betoging aan. “Ik heb inderdaad een bloem meegenomen, een rode”, zegt hij. “Dat is mijn lievelingskleur en is sociaal, straalt liefde en passie uit. Natuurlijk stap ik mee. We plooien niet voor haat en terreur.”

“We hebben vier dochters en ik wil dat ze veilig kunnen leven. Daarom zijn we hier”, zegt Chris Horebeeck. “Ik heb vroeger al meegelopen met de Witte Mars en de betoging tegen kernwapens, maar dat is allemaal heel lang geleden. Dat ik nu hier ben, wil dus iets zeggen: ik kom op voor onze maatschappij en waarden.”

Ook de politici Siegfried Bracke (N-VA), Jan Peumans (N-VA), Kris Peeters (CD&V), Koen Geens (CD&V), Wouter Beke (CD&V), Kristof Calvo (Groen), Peter Mertens (PVDA) en Raoul Hedebouw (PVDA) stapten mee. Na afloop ontvingen premier Charles Michel (MR) en de vicepremiers een delegatie van slachtoffers, families en organisatoren.

JORIS HERPOL