Snelheidsduivels moeten voor rechter verschijnen

le jeudi 21 avril 2016 09:45 Metro

Wie 30 of 40 kilometer te snel rijdt, zal effectief voor de rechter moeten verschijnen. Dat zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tijdens de grote flitsmarathon.

Het is de vijfde keer dat de federale en lokale politie in het hele land een grote actie hield op zowel de autosnelwegen als de lokale wegen. Hoewel de flitsmarathon was aangekondigd, lieten heel wat autobestuurders zich nog vangen. De snelrijders zullen hun straf niet kunnen ontlopen, verzekerde minister Geens tijdens een bezoek aan een van de acties in Haasrode. «De inbreuken die voor de rechtbank moeten komen, zullen in één themazitting worden behandeld door de politierechtbank», laat het kabinet-Geens weten. Zo worden chauffeurs niet afzonderlijk, maar in groep berecht.

Verder gaat Geens recidivisten strenger aanpakken. Daarom wil hij het project Mercurius verder uitwerken, een centrale databank van rijbewijzen zodat politiediensten steeds de rechtsgeldigheid ervan kan checken bij een controle of ongeval.

Buitenlandse nummerplaten

De minister beseft dat de identificatie van buitenlandse nummerplaten een heikel punt blijft in de EU. Daarom wil hij ook inzetten op het Europese Cross Border-project, dat voor de effectieve identificatie en vervolging van buitenlandse verkeersovertreders moet zorgen.