Uitwisseling DNA-gegevens heldert hele reeks moordzaken op

le mardi 03 mai 2016 10:03 Het Laatste Nieuws

Twee weken nadat ons land DNA-gegevens begon uit te wisselen met Duitsland, staan 52 moorddosiers, 91 verkrachtingszaken en 330 inbraken op een zucht van de opheldering. Dat zegt het Nationaal Instituut voor de Criminalistiek en Criminologie (NICC). Ons land wisselt al langer DNA-gegevens uit met Frankrijk en Nederland. Dat leidde al tot de opheldering van erg veel zaken. Nu is er ook een samenwerking tussen het NICC en hun Duitse collega's. "Op twee weken tijd leverde dat al 2.943 overeenkomsten op tussen profielen", zegt Vanessa Vanvooren van het NICC. "Dit is zéér belangrijk, want als we DNA kunnen vergelijken, kunnen de zaken opgehelderd worden." Alle informatie is de voorbije dagen overgemaakt aan het federaal parket. Het is nu aan de lokale parketten om contact op te nemen met de Duitse autoriteiten. Het NICC plant nog deze maand een gelijkaardige uitwisseling met Luxemburg. (KW)