Geens belooft stakende cipiers extra collega's

le samedi 07 mai 2016 11:50 De Tijd

Al meer dan een week staken de cipiers in de gevangenissen in Brussel en Wallonië. Agenten van de federale politie moesten worden opgetrommeld om de bewaking in de gevangenissen te verzekeren omdat de traditionele vervangers - lokale agenten - vaak niet meer in de bres willen springen voor de stakende cipiers. In Vlaanderen bleef de staking beperkt tot één dag vorige week, al was er in Beveren gisteren ook een actie.

Minister van Justitie Geens kondigde gisteren aan dat hij met de vakbonden een protocol heeft uitgewerkt dat die willen verdedigen bij hun achterban. Het voorstel bevat onder meer 405 bijkomende aanwervingen in 2016, of 55 meer dan in het eerder verworpen voorstel. 'Ik hoop dat als de bonden het akkoord met succes verdedigen, we naar een normale situatie kunnen terugkeren', zei Geens.

Van de 405 aanwervingen waren er reeds 100 beslist in het kader van de strijd tegen de terreur. 'Er zijn dus 305 echt nieuwe aanwervingen', aldus Geens.

Volgens de minister zal met de bijkomende aanwervingen het personeelskader van eind 2015 behouden blijven. Dat betekent ongeveer 7.000 mensen.

Tot zondagmorgen blijven de stakingsposten aan de gevangenispoorten staan. Maar de bonden hebben volgens minister Geens toegezegd dat ze alle noodzakelijke personen en diensten zullen laten passeren, zodat de rechten van de gedetineerden gerespecteerd worden.