Geens maakt geslachtsverandering zonder operaties mogelijk

le jeudi 12 mai 2016 11:26 HLN

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt aan regels die een juridische geslachtsverandering mogelijk maken zonder dat noodzakelijk sprake is van een hormonenbehandeling, verplichte sterilisatie of geslachtsoperaties. Dat meldt CD&V en bevestigt men op zijn kabinet.

"Wetgeving mag geen belemmering zijn om over te gaan tot geslachtsverandering. Er mag dus geen eis tot sterilisatie, medische ingreep of hormonenbehandeling meer bestaan", argumenteren Kamerlid Els Van Hoof, Vlaams parlementslid Joris Poschet en Brussels staatssecretaris Bianca Debaets.

Sommmige transgenders willen simpelweg niet zo ver gaan met de zware medische ingrepen die de wet nu voorziet. Bovendien zijn de ingrepen niet zonder risico, duur en gaan er vaak lange wachttijden mee gepaard. "Het feit op zich dat men juridisch als vrouw of man erkend wordt, los van bepaalde fysieke kenmerken, volstaat voor sommigen. De erkenning op zich door de overheid is van belang voor hen", beklemtonen de christendemocraten.

De regeling waar Geens aan werkt voorziet dat transgenders een verklaring moeten afleggen waarin ze stellen dat ze al lange tijd aanvoelen dat ze tot het andere geslacht behoren dan dat vermeld op hun geboorteakte, dat ze zich al een tijd gedragen in overeenstemming met dat geslacht en dat ze in de toekomst zo willen blijven leven.

Genderteam
Die ondertekende verklaring zou gecombineerd worden met minstens één gesprek met een 'genderteam', dat de transgenders volledig informeert over de juridische, sociale en psychologische gevolgen van een geslachtsverandering.

Om lichtzinnige of frauduleuze beslissingen tegen te gaan, zou tegelijk een zware gerechtelijke procedure worden ingevoerd om terug te keren naar het oude juridische geslacht. En ook over het invoeren van een bedenktermijn wordt nog nagedacht.

CD&V voelt zich alvast gesteund door het regeerakkoord, rechtspraak van het mensenrechtenhof, de Jogjakarta-principes van de VN en een resolutie van de Raad van Europa.

Wanneer Geens de nieuwe regels aan de ministerraad zal voorleggen, ligt nog niet vast.