Rechter velt menselijk vonnis

le jeudi 12 mai 2016 10:19 Het Nieuwsblad

De voorzitter van de correctionele rechtbank in Brussel sprak gisteren voor het eerst een vonnis uit voor een zaak die eigenlijk voor het hof van assisen moest worden behandeld. De 29-jarige Filipijnse J.I. werd ervan verdacht haar baby van 4,5 maanden op 9 juli 2015 te hebben vermoord in haar appartement in Elsene. Na onderzoek bleek dat de baby was gestikt. Volgens de advocaten van de vrouw gebeurde dit onbewust. “Onze cliënte was dronken na een zoveelste ruzie met haar vriend”, stelde meester Wouter Smet. “Toen ze wakker werd, lag de baby dood naast haar.” Het Openbaar Ministerie vroeg een celstraf van twintig jaar. De verdediging stelde dat er geen sprake was van moord, maar van opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.

Potpourri-wetten

“Het was hartverwarmend dat de rechter in dit dossier een menselijk en correct vonnis heeft geveld”, zei meester Smet, die samen met Nathalie Buisseret de verdediging waarnam. “Door de invoering van de Potpourri-wetten van minister van Justitie Koen Geens worden nu de zwaarste feiten door de correctionele rechtbank behandeld. Deze zaak werd doorverwezen op 7 maart en er is nu al een vonnis. Indien we voor het assisenhof moesten verschijnen, had dit minstens nog 1,5 jaar geduurd. Voor iemand zoals onze cliënte die al een jaar in voorhechtenis zit, is dit een groot verschil.” (hvdc)