Bestaande wet zet cipiers droog

le samedi 28 mai 2016 11:30 De Morgen

De cipiers, die sinds 25 april staken, keken gisteren raar op toen ze hun loonbrief kregen. Daarop stond: nul euro. Normaal gezien wordt er bij een staking een gegarandeerd loon uitbetaald en wordt nadien berekend wat er moet worden terugbetaald, waarbij de staker steeds een minimum van 80 procent van zijn loon behoudt. Maar deze keer worden de cipiers dus helemaal op droog zaad gezet. Volgens het kabinet-Geens is daarvoor gebruik gemaakt van een bestaande wetgeving en was geen nieuw KB voor nodig. Het is wel de eerste keer dat de wet op deze manier wordt toegepast.

Ondertussen hebben nu ook de federale agenten die in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis de cipiers vervangen het werk neergelegd. Het vertrek van de politiemensen heeft tot gevolg dat de wandeling en de ophaling van de was worden geschrapt.