'Uitzonderlijk verlof' voor meer dan 150 gevangenen

le samedi 28 mai 2016 10:47 De Standaard

De komende dagen mogen een 200-tal gedetineerden de gevangenis verlaten omwille van 'humanitaire redenen'. Dat schrijft Le Soir vandaag. Het nieuws wordt bevestigd op het kabinet Geens. De maatregel werd gevraagd door de gevangenisdirecteurs zelf.

BRUSSELHet gaat om 'uitzonderlijke penitentiarie verloven van 14 dagen. Gisteren werden verschillende gedetineerden al op de hoogte gebracht dat zij daarvoor in aanmerking komen. De maatregel gaat onmiddellijk in. De gevangenen voldoen aan strenge voorwaarden. Sommigen konden de gevangenis al verlaten, anderen zullen dat vandaag doen. Dat heeft te maken met het regelen van de opvang - meestal de vrouw of de moeder van de gedetineerde.

De gevangenisdirecteurs spreken van een 'zuurstof'-kuur. Zij vragen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) al twee weken om deze maatregel, aldus Le Soir. Er komen tussen de 150 en 250 gevangenen in aanmerking. De cipiersstaking houdt nu al één maand aan en de maatregel werd door de gevangenen ontvangen met 'enorm veel emotie', zegt Marc Dizier, directeur van de gevangenis van Andenne en voorzitter van de Franstalige vereniging van gevangenisdirecteurs. In Andenne gaat het om tien van de 420 gedetineerden.

Weer bezoek in gevangenis?

' Gezien de duur van de staking, heeft de minister van Justitie beslist om bepaalde gedetineerden penitentiair verlof toe te kennen', klonk het in de communicatie van Geens aan de directies. 'De beslissing werd genomen om humanitaire redenen', legt Geens' woordvoerster uit. De voorwaarden zijn erg streng. Het gaat alleen om gedetineerden uit een van de getroffen gevangenissen en ze moeten ook al eerder penitentiair verlof gehad hebben en dat verschillende keren na mekaar zonder problemen hebben opgenomen.

Wie veroordeeld is voor moord, zedenfeiten of terrorisme komt niet in aanmerking. Bovendien mag de betrokkene ook niet veroordeeld zijn tot een straf langer dan tien jaar.

'Het is erg moeilijk voor de gedetineerden om bezoek te ontvangen en vanuit menselijk oogpunt werd dat zeer pijnlijk. De gevangenen die gebruik maken van dit uitzonderlijke verlof zullen dus een lang bezoek aan hun 'thuis' kunnen brengen', aldus nog Geens' woordvoerster. Door deze maatregel zou het in de gevangenissen waar gestaakt wordt ook mogelijk moeten worden om bezoek toe te staan voor de gevangenen die geen verlof krijgen. Dat moet dan geregeld worden door de agenten, de militairen en de mensen van de civiele bescherming die de gevangenissen nu draaiende houden. (lob)