Gevangenisbezoek kan weer na staking

le lundi 06 juin 2016 12:00 De Standaard

In de gevangenis van Sint-Gillis gingen twee derde van de cipiers weer aan het werk. Voor het eerst in vijf weken mochten de gevangenen dan ook weer bezoek ontvangen. 'Mijn zoon was erg vermagerd door een gebrek aan eten', zegt een bezoekende moeder.

Sint-Gillis Na het akkoord van de Nederlandstalige vakbonden en de Franstalige liberale vakbond SLFP met minister van Justitie Koen Geens, gingen twee derde van de cipiers in Sint-Gillis terug aan het werk. Daardoor krijgen de gevangenen opnieuw enkele faciliteiten.

Zo kunnen ze zich opnieuw douchen, wandelingen maken en mag er worden gebeld. Voor het eerst in vijf weken is er zelfs opnieuw familiebezoek toegestaan. Dit weekend mochten 480 gedetineerden in Sint-Gillis familie ontvangen. Ook dinsdag en donderdag komen er bezoekmomenten.

De familieleden slaakten een zucht van opluchting. De situatie tijdens de voorbije weken woog niet alleen zwaar op de gevangenen, ook de families beleefden donkere dagen. 'Het was een verschrikkelijk zware periode', getuigt de Brusselse Hillary Dorian met tranen in de ogen. 'Je man vijf weken lang niet kunnen zien, dat is een bijzonder zware last om dragen. Maar voor mijn man was het nog erger, tussen die vier muren, zonder douches, wandelingen of bezoek. Ik kan me moeilijk inbeelden hoe hard deze weken voor hem zijn geweest. Ik ben gelukkig dat ik hem heb kunnen zien en dat hij het goed maakt. Ik heb geen idee wanneer ik hem opnieuw kan zien, maar probeer meteen een nieuwe afspraak te maken.'

'Verschrikkelijk'

Dat de toestand in de gevangenis zich stilaan wat normaliseert, komt geen dag te vroeg. 'Het was een verschrikkelijke periode', getuigt een moeder van een van de gevangenen. 'Ik ben blij dat de staking achter de rug is en ik mijn zoon opnieuw kon bezoeken. Al was het een klap om hem terug te zien. De situatie daarbinnen is echt niet gezond. Mijn jongen was sterk vermagerd, loopt rond in vuile kledij en het beddengoed waarin hij slaapt, is niet proper. Hij mocht zelfs geen wandelingetje maken... Die vier muren moeten hem gek maken.'