Hoge Raad: Hennart boycot audit Brusselse rechtbank

le samedi 11 juin 2016 09:47 De Standaard

De voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, Luc Hennart, toont een gebrek aan samenwerking met de Hoge Raad voor Justitie (HRJ) voor een audit in de rechtbank. Dat heeft de HRJ in een brief aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gemeld, waarop die laatste de brief openbaar maakte.

In februari vroeg Geens de HRJ om een audit van de rechtbank. Dat gebeurde na de vrijlating van politicus Christian Van Eyken in een moordonderzoek, omdat het aanhoudingsbevel niet door de onderzoeksrechter was ondertekend. Volgens Hennart was de fout te wijten aan personeelsgebrek, Geens betwijfelde dat.

De minister en de rechtbankvoorzitter zitten al sinds het begin van de regeerperiode op ramkoers. Dat gaat gepaard met soms snoeiharde wederzijdse verwijten.

In een brief die de minister vrijdag ontving, 'betreurt' de bevoegde commissie in de HRJ dat ze 'niet over de nuttige informatie beschikt opdat ze de audit van het humanresourcesmanagement kan voorbereiden die ze wilde uitvoeren in de rechtbank'. De commissie haalt een 'gebrek aan medewerking van de voorzitter' aan.

Hennart wil naar eigen zeggen niet polemiseren. Hij herhaalt dat hij een voorstander is van een audit in nauwe samenwerking. (mju)