Rechtbankvoorzitter werkt audit over eigen dienst tegen

le samedi 11 juin 2016 09:43 De Tijd

Luc Hennart, de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, werkt onvoldoende mee aan een audit over zijn eigen dienst. De audit is er dan ook nog altijd niet.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) had de Hoge Raad voor Justitie in februari een audit gevraagd van de Franstalige rechtbank. Dat gebeurde na de vrijlating van de politicus Christian Van Eyken in een moordonderzoek, omdat het aanhoudingsbevel niet door de onderzoeksrechter was ondertekend. Volgens rechtbankvoorzitter Hennart was de fout te wijten 'aan personeelsgebrek', maar dat nam Geens niet. 'Er is duidelijk iets loos met het functioneren van die rechtbank', vond hij. Hennart reageerde laconiek op de aangekondigde audit. 'Een fantastisch idee', klonk het.

De Hoge Raad heeft Geens nu in een brief laten weten 'dat hij niet over de nuttige informatie beschikt opdat hij de audit van het hr-management kan voorbereiden die hij wilde uitvoeren in de rechtbank. Een audit die er beslist toe zou leiden de toestand van het personeelsbestand bij de rechtbank te onderzoeken en die bijgevolg te objectiveren'. Ook wordt een 'gebrek aan medewerking van de voorzitter' (Hennart) aan de kaak gesteld.

Geens 'neemt akte van de brief'. Hennart kwam al vaker in aanvaring met de politieke wereld. Zo haalde hij uit naar de antiterreurmaatregelen en hamert hij steevast op het personeelsgebrek. Geens noemde Hennart eind januari 'bijzonder ondankbaar' en benadrukte dat voor zijn rechtbank al veel inspanningen waren gedaan. 'Mijnheer Hennart moet eens in eigen boezem kijken naar wat fout is met het beheer van de rechtbank', luidde het.

BELGA