Stakingsvuur dooft uit

le jeudi 16 juin 2016 06:30 Het Laatste Nieuws

Met steeds meer Waalse cipiers die het werk hervatten en de spoorbonden die rijp lijken om akkoord te gaan met het schrappen van vakantiedagen, dooft het stakingsvuur tegen de besparingen van de regering-Michel stilaan uit. "Maar het explosiegevaar is niet weg", zuchten bronnen.

Eén van hun twee aangekondigde stakingsweken gaven de spoorbonden al op om het overleg over de productiviteitsverhogingen bij NMBS en Infrabel alle kansen te geven. Maar wat met de tweede week, van 20 tot 26 juni? Dat moet vandaag of ten laatste vrijdag duidelijk worden. Straks trekken ACV-CSC en ACOD-CGSP weer naar Brussel-Zuid voor wat de finale onderhandelingsronde lijkt over de inperking van het aantal feestdagen en recuperatiedagen in geval van ziekte. Ze doen dat met een voorstel dat in de buurt ligt van wat de directie van HR Rail eiste, lieten ze gisteren via een persbericht weten. Met name: de schrapping van de betaalde feestdag van 15 november in 2016. En in 2017: het schrappen van de feestdag van 2 november en het afstaan van één recupdag per 28 kalenderdagen ziekte. Alleen: dat wisten we al. Waar de gesprekken vorige week nog op vastliepen, waren niet de krediet- of feestdagen, maar wel de eis van de bonden om tussen nu en 2019 geen nieuwe besparingen meer aan het personeel op te leggen. HR Rail zag dat niet zitten. Het spoorbedrijf wil de mogelijkheid behouden om individuele personeelsleden meer kredietdagen af te nemen als ze echt heel lang wegblijven van de werkvloer.

Doen alsof

Wat blijkt nu? In hun persbericht reppen de bonden met geen woord meer over die gevraagde bevriezing. Op de vraag of dat betekent dat ze die eis laten vallen of als verworven beschouwen, kwam gisteren geen eenduidig antwoord. Aan persbureau Belga liet een bron wel weten dat de bonden er inderdaad van afstappen, "omdat de directie drie andere productiviteitseisen heeft ingeslikt". Alleen: bij het spoorbedrijf horen ze het daarover in Keulen donderen. Of ze doen alsof. Feit is alleszins dat de sfeer bij de NMBS minder bedrukt is als de voorbije weken. Men gaat ervan uit dat er een deal in de maak is, maar dat de vakbonden dat nog niet willen toegeven voor het zover is. Weg met de aangekondigde stakingsweek van 20 tot 26 juni? Het lijkt erop.

Handtekening

En niet alleen op het spoor lijken de bonden in te binden. Twee weken nadat de twee grootste Franstalige cipiersvakbonden hun handtekening niet zetten onder het akkoord met justitieminister Geens (CD&V), komen er elke dag berichten naar buiten van cipiers die opnieuw aan de slag gaan. In Leuze, Nijvel en Dinant is het werk al hervat. In Aarlen, Hoei en Itter gebeurt dat maandag, in Vorst wordt vandaag gestemd. Blijven hardnekkig over: Lantin, Andenne, Namen, Doornik en Bergen, maar die krijgen het steeds moeilijker. Raakt het stakingsvuur tegen de regering-Michel dan stilaan uitgedoofd? Het lijkt er op.

Voorzichtig

Maar zowel in de Wetstraat als bij het spoor blijft men voorzichtig. "Zelfs als er een akkoord komt over de productiviteit blijft het op eieren lopen. Met thema's als de pensioenen en flexibeler werken blijft er explosiegevaar", aldus een bron. En niet te vergeten: op 24 juni plant ABVV nog altijd haar nationale stakingsdag. Tot nog toe stappen de socialisten daar niet van af.

DIETER DUJARDIN