Alle ogen gericht op 114 'vijanden van de staat'

le samedi 25 juin 2016 05:38 De Standaard

Ze zijn deze week uitgeroepen tot absolute staatsvijand nummer één. Na de regering en de politiediensten, heeft nu ook het College van Procureurs-generaal beslist dat teruggekeerde Syriëstrijders de absolute prioriteit moeten krijgen. Alle ogen zijn vanaf nu op 114 mannen en vrouwen gericht.De jihadisten wonen verspreid over 46 verschillende Belgische steden en gemeenten, zo blijkt uit een lijst die de redactie kon inkijken. Twee ex-strijders zijn minderjarig. Het merendeel (64 personen) woont in de hoofdstad, en dan hoofdzakelijk in Molenbeek (15), Schaarbeek (15) en Laken (9).

Maar ook in Vlaanderen wonen in totaal 34 terugkeerders. In elke Vlaamse provincie vind je ondertussen ex-Syriëstrijders. De grootste groep (15) woont in Antwerpen, waar Jejoen Bontinck en de bekeerling Michael Delefortrie de bekendsten zijn. Maar ook uit gemeentes als Rumbeke, Grimbergen, Deinze en Rotem komt telkens één jihadi. Opmerkelijk: in Gent woont geen enkele teruggekeerde Syriëstrijder.

In totaal werden al 32 terugkeerders veroordeeld wegens terrorisme. Van zes personen werd het dossier afgesloten, zonder dat ze voor de rechter kwamen. Bij alle anderen loopt het onderzoek nog.

Haatpredikers straffen

Experts gaan ervan uit dat door de aanhoudende bombardementen in Syrië het aantal terugkeerders snel zal toenemen. 'Deze foreign fighters verdienen prioriteit. De aanslag van 22 maart toont hoe belangrijk deze problematiek is', zeggen de procureurs-generaal.

De ministerraad keurde wat dat betreft vrijdag een wetsontwerp goed van justitieminister Koen Geens (CD&V). Daardoor wordt ook iemand aansporen om naar Syrië te trekken of iemand aanzetten tot terrorisme strafbaar. Haatpredikers riskeren vijf jaar cel, zelfs als het ophitsen via sociale media gebeurt. En ook geld geven aan een terrorist wordt strafbaar. Het gerecht moet niet meer aantonen dat het geld dient om aanslagen te plegen. Bovendien wordt het makkelijker om terreurverdachten in voorhechtenis te nemen. (cel)