​Koen Geens en vertegenwoordigers godsdiensten eten samen tijdens ramadan

le lundi 27 juin 2016 20:00 Het Belang van Limburg

De vertegenwoordigers van de erkende erediensten en levensbeschouwingen, verenigd in het Comité Together in Peace, hebben maandagavond samen met minister van Justitie Koen Geens samen aan tafel gezeten voor een iftar-maaltijd, de verbreking van het vasten bij zonsondergang in de maand ramadan. Het was initiatief kwam er op uitnodiging van Salah Echallaoui, voorzitter van het Executief van de Moslims van België.

“Ik denk dat de belangrijkste vrijheid die van religie is. Je moet vrij zijn om te geloven wat je wil en te leven hoe je wil, maar je moet ook vrij zijn om niet te geloven of iets niet te doen als je dat niet wil”, zei minister Geens, verantwoordelijk voor de erediensten en de vrijzinnigheid, in zijn speech.

De ramadan is voor de moslimgemeenschap een maand die hen herinnert aan belangrijke waarden als solidariteit, geluk, respect voor het leven of respect voor verschil en diversiteit.

“Het is essentieel dat de moslim medeburgers een islam van België belijden, verankerd in de territoriale, politieke, economische, sociale, culturele en taalkundige context van dit land”, benadrukt Echallaoui.

De voorzitter van het Executief van de Moslims van België liet weten dat er hiervoor een aantal initiatieven op poten zijn gezet, zoals een maandelijkse seminarie voor erkende imams en islamconsulenten, om het radicalisme te voorkomen of een master godsdienstwetenschappen met als optie islam, in samenwerking met de KU Leuven.