Geens voert kwaliteitslabel in voor gerechtsdeskundigen en vertalers

le mardi 28 juin 2016 05:00 Metro

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stelt een kwaliteitslabel in voor gerechtsdeskundigen en vertalers. Het label komt er na klachten van burgers over experts die onder één hoedje zouden spelen met verzekeraars, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. In een reportage van het VRT-programma ‘Panorama’ getuigden vorig jaar slachtoffers van ongevallen dat hun verzekering hen niet wilde vergoeden voor arbeidsongeschiktheid, omdat experts in de rechtbank verklaarden dat ze nog kunnen werken. Telkens bleken die experten in andere zaken op te treden voor de betrokken verzekeringsmaatschappijen. De aantijgingen zorgden voor een schokgolf in het wereldje. «Nu kan een magistraat in strafzaken gelijk welke expert aanstellen. Om onpartijdigheid te garanderen, komt er vanaf december een nationaal register, met meldingsplicht», aldus Geens.