Laagste misdaadcijfers sinds 2000

le mardi 05 juillet 2016 10:23 De Morgen

De politie heeft nog nooit zo weinig criminele feiten geregistreerd sinds ze in 2000 begon te turven. Op vlak van mensensmokkel, terrorisme en cybercriminaliteit moeten we wel een tandje bijsteken.

Vorig jaar telde de politie 898.826 criminele feiten in België - gaande van moorden tot gewapende overvallen. Dat is een daling van 7,7 procent tegenover 2014, zo blijkt uit de officiële politiestatistieken. Daarmee dalen de cijfers voor het vierde jaar op rij en is er sprake van een echte trend.

Volgens de politie komt dat deels door de verhoogde terreurdreiging sinds de aanslag op de redactie van het Franse magazine Charlie Hebdo in januari 2015. Die zorgde voor meer politie en militairen op straat en dus voor een verhoogde pakkans - wat een ontradend effect heeft op criminelen.

Enkele misdaadcategorieën stijgen wel fors. Aangiftes van terrorisme nemen toe met bijna 70 procent. Wapenhandel stijgt met meer dan 50 procent, internetfraude met 12,4 procent en mensensmokkel met 7 procent. En hoewel het aantal woninginbraken daalt (-8,7 procent), zijn er wel fors meer inbraken waarbij de dader de gewelddadige confrontatie aangaat (+28,4 procent). "Het werk is niet af", zegt binnenlandminister Jan Jambon (N-VA). "Cybermisdaad, terrorisme en wapenhandel zijn niet toevallig de grote aandachtspunten in het nationale veiligheidsplan dat vandaag aan het parlement wordt voorgesteld."

Terreur

Het aantal aangiftes van mensenhandel daalt, maar het aantal aangiftes van mensensmokkel stijgt. Justitieminister Koen Geens (CD&V) wijst daarvoor naar de vluchtelingencrisis van vorig jaar. "We hebben niet gewacht om het fenomeen aan te pakken. Zo is sinds april een poging tot mensensmokkel ook strafbaar. Voorheen was enkel het misdrijf strafbaar." Zijn collega Jambon benadrukt dat zijn diensten sinds vorige zomer veel beter samenwerken om mensensmokkel en illegale migratie te bestrijden. "We zijn er in geslaagd om geen tentenkampen aan onze kust te krijgen." Ter info: in tegenstelling tot mensenhandel heeft mensensmokkel enkel betrekking op personen die niet tot de Europese Unie behoren.

De grenzen van de EU oversteken komt ook aan bod bij een ander belangrijk crimineel fenomeen van de laatste jaren: Syrië-strijders en de terreurdreiging. Net zoals in 2014 kent het aantal registraties met betrekking tot terrorisme een sterke stijging. Daarbij spelen de vele Syrië-strijders die naar daar vertrekken, een grote rol. Want dat levert je meteen een strafdossier op voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. "Tegelijk stijgt het aantal veroordelingen voor terroristische misdrijven. Waar er in 2013 7 mensen werden veroordeeld en in 2014 55, telt 2015 115 veroordelingen", zegt Geens. Er is al meer dan een half miljard euro geïnvesteerd in de strijd tegen terrorisme en de wetgeving is helemaal bijgespijkerd. Geens en Jambon presenteren binnenkort nog een omzendbrief die alle diensten duidelijke richtlijnen geeft over hoe ze moeten omgaan met haatpredikers.

'Meer blauw op internet'

Ook cybercrime zit in de lift. En dan vooral de vervalsing van kredietkaarten, de aanmaak van valse profielen op social media en CEO-fraude. Daarbij doen oplichters zich voor als CEO van een bedrijf om geld te laten overschrijven door een medewerker. Opvallend is dat oplichters de focus verleggen van betaalkaarten naar tankkaarten. Ook opmerkelijk: hoewel het aantal gevallen van phishing - waarbij je via e-mail naar een valse site wordt gelokt - afneemt, stijgt de schade per feit wel sterk. Bij cybercrime moet weliswaar rekening worden gehouden met een hoog 'dark number'. Jambon (N-VA) wil hoe dan ook meer blauw op het internet: "Op het vlak van technologie zijn we kwantumsprongen aan het maken. Dat is nodig, want we moeten met gelijke wapens strijden tegen de criminelen. Zij mogen ons op internet niet langer de loef afsteken."

Draaischijf van wapenhandel

Ook op het vlak van illegale wapenhandel is er nog werk aan de winkel. De dader van de mislukte Thalys-aanslag en de daders van de aanslagen in Parijs op 13 november haalden hun wapens in Brussel. De cijfers tonen dan ook aan dat de handel en productie van vuurwapens weer goed draait. De sterke daling van 2014 wordt volledig tenietgedaan door de stijging in 2015 (+53,1 procent). Volgens de federale politie zal ons land kwetsbaar blijven voor dit specifieke probleem. Vooral omwille van haar gunstige geografische ligging, het brede gamma aan transportmogelijkheden en de aanwezige expertise, wordt België beschouwd als een draaischijf voor internationale illegale wapenhandel. Koen Geens lanceerde vorig jaar al enkele initiatieven om illegale wapenhandel aan te pakken.

(IVDE)