Minister Geens wil minder gokkantoren

le jeudi 07 juillet 2016 04:50 Het Belang van Limburg

Gokmaatschappij SEKA Consulting heeft weer een vergunning om een wedkantoor in te richten op het Sint-Hubertusplein in Runkst (Hasselt). Dat heeft de kansspelcommissie gisteren beslist. Intussen pleit minister van Justitie Koen Geens voor een beperking van het aantal wedkantoren op 600.

Wettelijk mogen er in België duizend wedkantoren komen waar men op automaten kan gokken op sport- en andere wedstrijden. De uitbaters zijn vaak grote vennootschappen die veel filialen hebben en overal in het land de markt proberen te bezetten. In Hasselt leidde dat tot een absurde juridische strijd tussen twee vennootschappen over de 1.000-meter regel. De kansspelcommissie had na een tip van een concurrent de vergunning van SEKA Consulting ingetrokken omdat het kantoor op minder dan 1.000 meter van een bestaand gokkantoor zou liggen. De Raad van State heeft die intrekking geschorst, waardoor de vergunning van SEKA Consulting 'herleeft'. Er zijn nu twee vergunde wedkantoren op 150 meter van mekaar op het Sint-Hubertusplein. “We kunnen niet anders dan het arrest van de Raad van State volgen. We wachten nu de vernietigingsprocedure af”, heet het bij de kansspelcommissie.

Plafond

In België zijn er vandaag een 650-tal vergunde wedkantoren. De kansspelcommissie adviseert het aantal te bevriezen op 700, maar minister Geens wil er maar 600 meer toestaan. Dat betekent dat de vergunningen van zaken die stoppen, niet meer zouden vrijkomen. Dat gebeurt nu al voor de speelautomatenhallen die zo van 176 naar 150 vergunde inrichtingen worden herleid. Het is nu wachten op een politiek akkoord in de federale regering vooraleer Geens zijn plafond van 600 gokkantoren hard kan maken.