Gevangenissen wisselen mogelijk van functie

le samedi 16 juillet 2016 05:45 Het Nieuwsblad

Minister van Justitie Koen Geens bestudeert of de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis van functie kunnen wisselen.

Sint-Gillis zou dan een arresthuis worden, waar mensen in voorlopige hechtenis worden opgesloten. Vorst zou een strafhuis worden, voor mensen die na een veroordeling een gevangenisstraf uitzitten.

Het nieuws stond vrijdag in de krant La Dernière Heure. De woordvoerster van het gevangeniswezen en het kabinet van minister Geens zeggen dat de zaak momenteel bestudeerd wordt, maar benadrukken dat er nog geen beslissing is genomen.

De burgemeesters van de betrokken gemeenten reageren voorzichtig en willen vooral geen overbevolking in hun gevangenis. "De functies kunnen herverdeeld worden, maar we zullen van nabij opvolgen hoe de gevangenispopulatie in Sint-Gillis evolueert", zegt burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué.

Engagement

"Als de minister zijn engagementen nakomt - maximum 180 plaatsen, de beveiliging van het elektrisch systeem en een geleidelijke sluiting van de C-vleugel tegen eind oktober - is er voor mij geen probleem. Maar ik blijf de zaak opvolgen", zegt burgemeester van Vorst Marc-Jean Ghyssels. (blg)