Nooit meer anoniem bellen

le mercredi 20 juillet 2016 05:00 De Morgen

De strijd tegen terreur maakt een einde aan de anonieme prepaid-telefoonkaart. Ook de houders van de ruim 1 miljoen kaarten die nu al in omloop zijn, moeten zich aanmelden.

De federale ministerraad zet vandaag het licht op groen voor een reeks wetswijzigingen die allerlei obstakels in de strijd tegen internationale terreur wegnemen. Zo krijgt de Staatsveiligheid de toelating om ook Belgen die in het buitenland verblijven af te luisteren, om bij extremistische groeperingen en bij haatpredikers hacking en telefoontap toe te passen en om agenten te beschermen via fictieve namen.

"Deze aanpassingen geven onze diensten meer middelen om foreign fighters op te volgen", zegt justitieminister Koen Geens (CD&V).

In de Kamer wordt dan weer de opheffing van de anonimiteit van voorafbetaalde telefoonkaarten gestemd, iets waar politiediensten al jaren om vragen. "Deze kaarten zijn heel populair in criminele kringen. Heel vaak lopen in een strafonderzoek sporen dood op het gebruik van anonieme simkaarten. Of het zorgt voor veel tijdverlies. De opheffing van de anonimiteit neemt een middel af van mensen met slechte bedoelingen", zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket.

Wie een nieuwe kaart gaat kopen, zal die pas kunnen laten activeren bij het voorleggen van de identiteitskaart. Maar ook voor de meer dan 1 miljoen kaarten die nu al in omloop zijn, geldt identificatieplicht. Dat wil zeggen dat alle houders zich moeten aanmelden bij hun telecomoperator. "Ze krijgen daarvoor zes maanden", zegt minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld). "Het aanmelden kan door je met je identiteitskaart naar je telefoonwinkel te begeven, of door je online te registreren. Gebeurt dit niet binnen zes maanden, dan wordt je kaart gedeactiveerd."

Er blijft wel nog een achterpoortje: criminelen kunnen nog altijd in het buitenland anonieme simkaarten kopen. "Vandaar dat wij op Europees vlak blijven aandringen op een uniforme regeling", aldus het kabinet-De Croo.