Geens: "Het draait in onze rechtstaat om een evenwicht tussen basisrechten en veiligheid"

le lundi 01 août 2016 05:50 De Morgen

Bart De Wever (N-VA) pleit voor een Patriot Act. Maar volgens bevoegd minister van Justitie Koen Geens is 'angst een slechte raadgever'.

Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever gaat de strijd tegen het terrorisme nog niet ver genoeg. Hoewel de regering de voorbije maanden al meer dan twintig nieuwe maatregelen heeft ingevoerd, pleit de Antwerpse burgemeester in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg voor een Patriot Act. Deze wet, die de Amerikaanse regering na de aanslagen van 11 september 2001 invoerde, geeft politie en inlichtingendiensten verregaande bevoegdheden. De Wever is immers van mening dat de lokale besturen nog te weinig armslag hebben.

Na de zomer wil De Wever zijn voorstel op de regeringstafel leggen. De N-VA-voorzitter wil ook dat IS-sympathie wordt verboden, dat de financiering van moskeeën wordt herbekeken en dat Syrië-strijders opgesloten kunnen blijven.

Maar bij de regeringspartners Open Vld en CD&V wekt het voorstel van De Wever weinig enthousiasme op. Integendeel. In een opmerkelijke blog op zijn site haalt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) subtiel, maar hard uit naar het voorstel van De Wever. Niet dat Geens geen begrip heeft voor de angst van de burger. Of dat hij niet bereid is streng op te treden.

Zo verwijst hij naar het verstrengen van huiszoekingen en de verplichting voor telecombedrijven om één jaar lang telefoon- en sms-gegevens bij te houden. Alleen waarschuwt hij voor die maatregelen die de basisrechten van het individu schenden. En wijst hij erop dat er nog heel wat in de pijplijn zit bij de federale regering dat onder een noemer van een Patriot Act kan vallen.

Volgens Geens draait het in onze rechtstaat om een evenwicht tussen basisrechten en veiligheid. En daarvoor vindt hij angst een slechte raadgever, zelfs als het het gaat om het bestrijden van 'het kwaad'. "Het lijkt beter om polarisering en overdrijving te vermijden. Onder het mom van luisteren naar de angsten van de mensen, zou men die angsten - zij het ongewild - kunnen aanwakkeren"

Vals dilemma

Ook Open Vld is niet meteen te vinden voor het voorstel van de N-VA-voorzitter. "Een democratie moet op haar strepen staan, maar met respect voor de vrijheid en zonder zichzelf te verloochenen", zegt voorzitter Gwendolyn Rutten. "Wie stelt dat we moeten kiezen tussen veiligheid of vrijheid, creëert een vals dilemma. Een democratie kiest niet voor het ene of het andere. Wij kunnen én willen beide."

Rutten wijst er fijntjes op dat de VS na de invoering van de Patriot Act later een Freedom Act moesten invoeren om de democratische vrijheden, zoals de privacy, te beschermen.

Toch zijn de liberalen bereid om over nieuwe terrorismemaatregelen te praten. "Maar ze moeten in verhouding staan tot de dreiging. Ze moeten tijdelijk zijn, en we moeten elke vorm van democratische controle behouden", zegt Rutten, die het debat daarover in het parlement wil voeren.