Koen Geens aan Bart De Wever: “Angst is slechte raadgever”

le lundi 01 août 2016 05:00 Het Nieuwsblad

“Onder het motto naar de angsten van de mensen te luisteren, zou men die angsten - zij het ongewild - kunnen aanwakkeren.” Dat schrijft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in een reactie op het pleidooi van N-VA-voorzitter Bart De Wever voor een Belgische Patriot Act.

Dat is de wet die de Amerikaanse regering na 9/11 goedkeurde om de politie en inlichtingendiensten meer slagkracht te geven. Met een Belgische variant wil De Wever meer macht aan politie en burgemeesters geven, bijvoorbeeld om terreurverdachten op te sluiten zonder dat ze strafbare feiten hebben gepleegd of zonder dat het gerecht tussenkomt.

Geens zegt dat hij niet tegen een grotere slagkracht voor burgemeesters is. Tegelijk geeft hij een lange opsomming van de terreurmaatregelen die hij al heeft genomen. Met andere woorden: ­verder hoeft het voor hem niet te gaan.

Het besluit van zijn tekst is: “Is de angst van de bevolking ­begrijpelijk en concreet, dan blijft ze voor de bewindslieden een slechte raadgever.” Een duidelijke vingerwijzing naar Bart De Wever.

Ook Open VLD slaat De Wevers voorstel af. “De democratie moet op haar strepen staan, maar mag zichzelf daarbij niet verloochenen”, reageert voorzitster Gwendolyn Rutten. “De Patriot Act is achteraf trouwens bijgestuurd ­omdat de vrijheden in ­gevaar kwamen.” (pl)