'Mensenrechteninstituut komt er snel'

le lundi 01 août 2016 05:35 De Standaard

België werd al meerdere malen op de vingers getikt omdat het nog steeds niet over een eigen mensenrechteninstituut beschikt. Laatst nog in januari door de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Zo'n instituut bevordert en beschermt de mensenrechten door een onafhankelijk toezicht op de naleving ervan. 'Het is mogelijk en nodig', zegt Geert Hoste, ambassadeur van Amnesty International Vlaanderen, in een opiniestuk in deze krant. 'Namelijk: de overheid in de gaten houden en adviseren, en burgers bewust maken over de mensenrechten.'

Amnesty International vindt een dergelijk orgaan cruciaal. Ons land heeft immers wel een aantal instellingen die zich over deelaspecten van de mensenrechten buigen, zoals de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, racisme of privacy, maar dat laat ook ruimte voor blinde vlekken. Onder meer een onafhankelijk toezicht op de mensenrechten in de gevangenissen blijft afwezig. Er is ook controle nodig op de maatregelen die worden genomen in de strijd tegen terrorisme.

Minister van Justitie Koen Geens benadrukt dat de oprichting van het instituut een prioriteit is voor de regering. 'Het dossier zit in een stroomversnelling', verzekert hij.