Minder vreemdelingen dan Belgen in gevangenis

le lundi 01 août 2016 04:50 Gazet van Antwerpen

Iets minder dan de helft van de gedetineerden in Belgische gevangenissen is vreemdeling. Begin juli waren er 4.954 gevangenen die niet de Belgische nationaliteit bezitten op een totale gevangenispopulatie van ongeveer 10.500. Begin dit jaar waren er dat nog 5.304.

Voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die de cijfers zondag bekendmaakte, bewijst deze daling dat het “effectief en efficiënt terugkeerbeleid met focus op terugkeer van criminelen werkt.”

Francken heeft van de terugkeer van criminelen een van zijn prioriteiten gemaakt. Vorig jaar werden al 1.437 niet-Belgische gevangenen teruggestuurd naar het land van herkomst. En de staatssecretaris verwacht dat “we er dit jaar nog een forse schep bovenop gaan doen, ondanks de aanslag in Zaventem en ondanks de cipiersstaking.”

In mei werden 168 gedetineerden en voormalige gevangenen gerepatrieerd, in juni 125. Mede hierdoor, zegt Francken, is het aantal vreemdelingen in de gevangenissen gedaald tot 4.954. “Voor alle duidelijkheid, dat zijn er nog veel te veel. Maar goed, Rome is ook niet op een dag gebouwd”, zegt Francken, die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nog dankt voor de uitstekende samenwerking. (blg)