"Never, never give in, except to convictions of honor or common sense"

le lundi 08 août 2016 16:00 Blogbericht

Graag sluit ik me aan bij de mooie wijze waarop premier Michel namens de regering de heldenmoed onderstreepte van de agentes dit weekend in Charleroi. Ook langs deze publieke weg wens ik hen een voorspoedig herstel.

De recentste terroristische gebeurtenissen en de reacties daarop, deden me opnieuw terugdenken aan het 9/11-tijdperk in de USA. Het 'evil' waarmee Bush jr. te maken kreeg, viel uiteraard niet te onderschatten. Blijft dat hoe groot het te bestrijden kwaad ook zij, de reactie doelmatig én verzoenbaar met onze grond- en humanitaire rechten moet zijn: zo niet moet het kwaad zelf disproportioneel worden opgeblazen om de reactie te rechtvaardigen, en is de weg 'back to normal' lang en onzeker, steeds confronterend, soms beschamend.

Met 'straffe' reacties het terroristisch gevaar proberen te bezweren, is verleidelijk voor elke westerse meerderheids- of oppositieleider. Het kan electoraal lonen op korte termijn. Maar op lange termijn blijft de effectiviteit van dat soort spierballengerol, in welke nationale of internationale richting ook, een dubbeltje op zijn kant.

Toch mag deze opinie niet gelezen worden als een pleidooi voor een gebrek aan kordaatheid of aan duidelijkheid of voor een gebrek aan bewustzijn van de eigen identiteit, integendeel. Beide gebreken zijn te verfoeien, en leiden tot verloedering. Zoals afgelopen weekend opnieuw bleek, verrichten onze politie-, gerechtelijke, veiligheids- en immigratiediensten met uitstekend resultaat een bovenmenselijk zware taak, en zij verdienen meer dan wie ook de meest adequate wetgeving, bestaffing en infrastructuur (zie daarover mijn blog van vorige week).

Lees hier mijn blogbericht »