Justitie gaat haatpredikers harder aanpakken

le jeudi 11 août 2016 05:00 Het Laatste Nieuws

Aanzetten tot terrorisme en reizen naar Syrië en Irak wordt strafbaar, wat betekent dat haatpredikers in de toekomst makkelijker vervolgd kunnen worden. Ook meldt de krant 'De Morgen' dat de bewijslast lichter wordt. Voorheen moest bewezen worden dat het verspreiden van haatboodschappen ook effectief het risico op een terroristische daad had verhoogd voor een prediker veroordeeld kon worden. Die link is niet meer nodig voor een vervolging. De wetswijziging werd vorige maand al goedgekeurd, maar moet nog in het Staatsblad verschijnen. Dat is voor binnenkort, heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laten weten. Vanaf nu kan aanzetten tot terreur op sociale media voldoende zijn om tot vijf à tien jaar cel veroordeeld te worden. Voorheen was enkel het afreizen naar Syrië of Irak strafbaar, maar binnenkort zal ook het aanzetten tot vertrekken strafbaar zijn.