Vanaf november: advocaat voor elk verhoor

le samedi 27 août 2016 05:00 Het Nieuwsblad

Vanaf 27 november zal elke verdachte - opgepakt of niet - bij elk verhoor bijstand kunnen vragen van een advocaat. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaat de zogenoemde Salduzwetgeving op vraag van de Europese Unie uitbreiden.

Voordien kregen opgepakte verdachten alleen een advocaat toegewezen bij het eerste verhoor. Dat verandert nu. Opgepakte verdachten krijgen iemand toegewezen als ze dat wensen. Niet-opgepakte verdachten moeten zelf een advocaat regelen.

Ook nieuw is dat advocaten een actieve rol krijgen bij het verhoor. Nu moeten ze vooral zwijgen. Met de verruimde wet zou de advocaat ook vragen mogen stellen en bedenkingen formuleren.

De pro-Deoadvocaten worden betaald door de staat, maar het kabinet verwacht pas een impact op de begroting van 2018.