Meer rechters in brussel

le jeudi 01 septembre 2016 10:47 De Tijd

De zwaarste kritiek die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de afgelopen maanden moest slikken, kwam van de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, Luc Hennart. Vooral de onderbemanning van de Brusselse rechtbank werd Geens verweten. Maar op een parlementaire vraag van N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh antwoordt Geens dat er duidelijk meer rechters zijn in Brussel. Bij de Franstalige rechtbank is het kader van magistraten intussen (cijfers van juni) ingevuld voor 97,5 procent (119 magistraten). En in de Nederlandstalige rechtbank was het kader al voor 90 procent ingevuld (37 magistraten), tegenover 85 procent vorig jaar in mei.

Ondanks de positieve evolutie bij de rechters is er minder gerechtspersoneel in Brussel. Bij de Franstalige rechtbank in Brussel was dat kader nog maar voor 83,6 procent ingevuld, met 270 voltijdse medewerkers, tegenover 86 procent een jaar eerder. En ook de Nederlandstalige rechtbank in Brussel ziet voor het gerechtspersoneel nog maar 91,8 procent ingevuld tegenover 98,3 procent jaar eerder. De minister wil die toestand nu verhelpen met 36 nieuwe vacatures.

LARS BOVÉ