Nieuw strafwetboek op komst

le vendredi 02 septembre 2016 09:39 Het Laatste Nieuws

Justitieminister Koen Geens (CD&V) komt dit najaar met een tweede groot justitieplan. Dat zal de lijnen uitzetten voor nieuwe wetboeken van strafrecht en strafvordering en moet ook in het burgerlijk en ondernemingsrecht voor fundamentele hervormingen zorgen. Over het nieuwe strafwetboek kreeg de Kamercommissie Justitie dit voorjaar al een eerste keer tekst en uitleg. De minister mikt op een opdeling van de straffen in zeven niveaus. Onder niveau 1, het lichtste niveau, vallen bijvoorbeeld geldboetes en werkstraffen. Het hoogste niveau, 7, is levenslange opsluiting. Rechters behouden wel de vrijheid via de minima en maxima die binnen elk niveau blijven bestaan. Welke strafniveaus uiteindelijk zullen gelden voor welke misdrijven, belooft nog een gevoelige discussie te worden onder de centrumrechtse coalitiepartners.