Hardleerse chauffeurs strenger aangepakt

le mercredi 07 septembre 2016 11:18 De Morgen/ Het Laatste Nieuws

Kruispuntbank 'Mercurius' wordt vanaf volgende maand uitgetest. "Bij alle controles kunnen agenten Mercurius raadplegen. Is de bestuurder al eens veroordeeld? Mág hij sturen? Dat scheelt in de beoordeling", klinkt het bij Geens. Veel veroordeelden 'vergeten' immers hun rijbewijs in te leveren bij de griffie, waardoor ze bij latere controles ontsnappen. Dankzij de kruispuntbank vallen ze straks onmiddellijk door de mand.

Voor politierechters wordt het dan weer makkelijker om vast te stellen of ze met een recidivist te maken hebben. "Tot nu toe was het moeilijk in te schatten of iemand die dronken achter het stuur zat en te snel reed en een ongeval veroorzaakte, beklaagd werd voor één of twee feiten. Nu maken we duidelijk dat het om het aantal vonnissen gaat, niet om het aantal feiten." Voorts worden rijbewijzen standaard zes uur ingetrokken. Een verlenging is nog steeds mogelijk. Tot slot maakt Geens een half miljoen euro vrij voor nieuwe speekseltesten.

Jef Van den Bergh (CD&V) is tevreden, maar wil nog verder gaan. Hij heeft een wetsvoorstel klaar om voertuigen vlotter in beslag te nemen.