Geens gaat wegpiraten strenger bestraffen

le jeudi 08 septembre 2016 11:08 Metro

Als het van justitieminister Geens afhangt, dan wordt het binnenkort mogelijk om bij een zware verkeersovertreding een rijbewijs standaard voor zes uur in te trekken, twee keer zo lang als de huidige periode. Verkeersagenten krijgen ook een nieuw werkmiddel om sneller recidive overtreders op te sporen: de kruispuntbank Mercurius.

Die database zal begin oktober getest worden en verzamelt onder meer gegevens over het aantal schorsingen en overtredingen van een bestuurder en het soort rijbewijs dat die persoon bezit. «Agenten kunnen binnenkort de kruispuntbank aanwenden om bestuurders te detecteren die, ondanks een rijverbod, onze wegen onveilig maken», legt Geens uit. Mensen die na een misstap hun best doen op op het rechte pad te blijven, zullen de kans krijgen om sneller opnieuw in het verkeer te komen.

De maatregelen worden positief onthaald in het politieke halfrond. Sp.a-fractievoorzitster in de Kamer Karin Temmerman hoopt dat de komst van Mercurius definitief het pad effent voor de invoering van een rijbewijs met punten. «Het gebrek aan zo’n databank was altijd het excuus om zo’n systeem niet in te voeren», aldus de socialiste. Jef Van den Bergh, partijgenoot van Geens, wil nog verder gaan en het mogelijk maken om auto’s in beslag te nemen, ook al zijn ze niet de eigendom van de overtreder.